To bezmięsne danie doskonałe dla tych , którzy unikają mięsa lub maja go dosyć po świętach
SKŁADNIKI
WYKONANIE
Suszone grzyby zalewamy ciepłą wodą i gotujemy ok. 1 godzinę. Osączamy i kroimy w paski .Wywar zostawiamy do kapusty.
Kapustę mocno odciskamy. Jeżeli jest zbyt kwaśna, lekko przepłukujemy, zalewamy wywarem z grzybów i gotujemy na małym ogniu.
Cebulę obieramy i drobno kroimy.
Pieczarki płuczemy obieramy kroimy w paski. Cebulę wrzucamy na patelnię, szklimy, dodajemy pieczarki i suszone pokrojone grzyby. Wszystko dusimy na małym ogniu.
Do garnka z kapustą dodajemy podduszone grzyby, pieczarki, cebulę, liście laurowe, wlewamy olej lniany.
Przyprawiamy. Gotujemy do miękkości kapusty, często mieszamy, uważamy, aby się nie przypaliła.
SMACZNEGO
Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
SKŁADNIKI
- 2 kg kapusty kiszonej
- szklanka suszonych grzybów
- 1/2 kg pieczarek
- 2 marchewki
- liść laurowy
- jedna cebula
- sól, pieprz do smak
- pół szklanki oleju lnianego toczonego na zimno
WYKONANIE
Suszone grzyby zalewamy ciepłą wodą i gotujemy ok. 1 godzinę. Osączamy i kroimy w paski .Wywar zostawiamy do kapusty.
Kapustę mocno odciskamy. Jeżeli jest zbyt kwaśna, lekko przepłukujemy, zalewamy wywarem z grzybów i gotujemy na małym ogniu.
Cebulę obieramy i drobno kroimy.
Pieczarki płuczemy obieramy kroimy w paski. Cebulę wrzucamy na patelnię, szklimy, dodajemy pieczarki i suszone pokrojone grzyby. Wszystko dusimy na małym ogniu.
Do garnka z kapustą dodajemy podduszone grzyby, pieczarki, cebulę, liście laurowe, wlewamy olej lniany.
Przyprawiamy. Gotujemy do miękkości kapusty, często mieszamy, uważamy, aby się nie przypaliła.
SMACZNEGO
Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz