Jestem zwolenniczką domowych pieczeni , wędlin, dlatego często coś piekę. Potwierdzam w ten sposób powiedzenie, że wiem, co jem. Prezentuję dzisiaj szyneczkę pieczoną ,soczystą i pyszną w smaku.
SKŁADNIKI:
SMACZNEGO
Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
SKŁADNIKI:
- ok 1kg. szynki wieprzowej
- olej do obsmażenia szynki
- na marynatę: pół szklanki oliwy z oliwek sól, pieprz , papryka słodka, tymianek majeranek, czosnek ok 4 ząbki, liść laurowy , ziele angielskie
WYKONANIE:
Szynkę myjemy , osuszamy. składniki marynaty mieszamy ze sobą i obtaczamy nimi bardzo dokładnie szynkę. Można miejscami nakłuć nożem lub widelcem, w tedy marynata dokładnie wejdzie do środka mięsa. Szynkę zostawić w marancie przynajmniej na kilka godzin.
Przed pieczeniem rozgrzać na patelni olej . Na bardzo gorący położyć szynkę i opiec z obu stron. taki sposób sprawi ,że będzie bardziej soczysta.
Szynkę wkładamy do naczynia żaroodpornego i prze godzinę pieczemy w 200 stopniach. Następnie odkrywamy i pieczemy jeszcze 30 min.
Możemy jeść na gorąco i jako dodatek do kanapek.
SMACZNEGO
Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz