Na Nowy Rok barszczyk to dobre danie, tym bardziej ,że po nocnych szaleństwach łagodzi nasz biedny żołądek. Barszczyk, który proponuję jest na wędzonce i warzywach. Smakuje naprawdę doskonale.
SKŁADNIKI
Do wody wrzucamy pokrojoną wędzonkę i gotujemy ok 20 min. Następnie wyjmujemy mięso i dodajemy obrane i pokrojone w cienkie plastry buraki. Warzywa oczyszczamy i również dodajemy do wywaru, wrzucamy suszone grzybki. Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości buraków i warzyw. Przecedzamy i doprawiamy zakwasem lub octem. Dodajemy pieprz sól do smaku. Podajemy z uszkami.
SMACZNEGO
Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
SKŁADNIKI
- 1 kg buraków
- 20 dag. wędzonej kiełbasy wiejskiej
- 20 dag szynki
- 20 dag boczku
- pęczek włoszczyzny
- 1 listek laurowy
- 3 ziela angielskie
- sól , pieprz do smaku
- dwa ząbki czosnku
- kilka suszonych grzybów
- 1, 5 litra wody
- 1/2 litra zakwasu buraczanego (jak nie mamy zakwaszamy winnym octem)
WYKONANIE
Do wody wrzucamy pokrojoną wędzonkę i gotujemy ok 20 min. Następnie wyjmujemy mięso i dodajemy obrane i pokrojone w cienkie plastry buraki. Warzywa oczyszczamy i również dodajemy do wywaru, wrzucamy suszone grzybki. Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości buraków i warzyw. Przecedzamy i doprawiamy zakwasem lub octem. Dodajemy pieprz sól do smaku. Podajemy z uszkami.
SMACZNEGO
Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz