Dania rybne powinny znaleźć się w naszej diecie przynajmniej raz, dwa razy w tygodniu. Można urozmaić jadłospis z użyciem ryb i wykorzystać je inaczej niż tradycyjnie pieczona lub smażona.
Proponuję zapiekankę z ryby, rodzaj dowolny. Połączenie cebuli i pieczarek świetnie współgra ze smakiem ryby.
SKŁADNIKI:
- 3 duże filety z ryby ( u mnie miruna)
- 1/2 kg pieczarek
- 3 duże cebule
- 20 dag. sera żółtego do starcia.
- 0,25 l śmietany - kwaśnej
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju do smażenia
WYKONANIE:
Rybę kroimy na małe kawałki , przyprawiamy i lekko obsmażamy.
Układamy w naczyniu żaroodpornym, u mnie forma do tarty ( duża).
Na rybkę wykładamy pieczarki wcześniej skrojone i podsmażone tak, żeby woda odparowała. Pieczarki lekko doprawiamy do smaku.
Na to wszystko, śmietana rozbita z jajkiem i odrobiną startego sera. Wersja dla liczących kalorie, to jogurt naturalny rozbity z jajkiem.
.
Na wierzch wsypujemy resztę startego sera, nakrywamy folią aluminiową.
Zapiekamy ok. 40 min w temperaturze 200 stopni.
Podajemy z dowolną surówką. Lub jak kto woli.
SMACZNEGO
Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz