sobota, 10 stycznia 2015

Zapiekanka z rybą i pieczarkami



Dania  rybne powinny znaleźć się w naszej diecie przynajmniej raz, dwa razy w tygodniu. Można urozmaić jadłospis z użyciem  ryb i wykorzystać je inaczej niż tradycyjnie pieczona lub smażona.
Proponuję zapiekankę z ryby, rodzaj dowolny. Połączenie cebuli i pieczarek świetnie współgra  ze smakiem ryby.







SKŁADNIKI:



  • 3 duże filety z ryby ( u mnie miruna)
  • 1/2 kg pieczarek
  • 3 duże cebule
  • 20 dag. sera żółtego do starcia.
  • 0,25 l śmietany - kwaśnej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju do smażenia

WYKONANIE:

Rybę kroimy na małe kawałki , przyprawiamy i lekko obsmażamy.



Układamy w naczyniu żaroodpornym, u mnie forma do tarty ( duża).


Na rybkę wykładamy pieczarki wcześniej skrojone i podsmażone tak, żeby woda odparowała. Pieczarki lekko doprawiamy do smaku.




 Na pieczarki układamy uduszoną cebulkę.





Na to wszystko, śmietana rozbita z jajkiem i odrobiną startego sera. Wersja dla liczących kalorie, to jogurt naturalny rozbity z jajkiem.



.




Na wierzch wsypujemy resztę startego sera, nakrywamy folią aluminiową.
 Zapiekamy ok. 40 min w temperaturze 200 stopni.




Podajemy z dowolną surówką. Lub jak kto woli.


SMACZNEGO

 Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz