wtorek, 7 kwietnia 2015

Galareta drobiowa w kształcie jajek


Pomysł na taki sposób podania galarety zaczerpnęłam  TU. Do przygotowanie tego dania długo się szykowałam, aż w końcu Święta Wielkanocne sprawiły,że  powstało to tradycyjne danie w nowej odsłonie.
Galareta w skorupkach jajek, to naprawdę  doskonały sposób na to, by zadziwić naszych gości. Spróbujecie przy okazji przygotowania galarety zrobić takie  popisowe danie- nic trudnego.





SKŁADNIKI:

  • 2 golonki indycze lub inne mięso
  • włoszczyzna
  • 8 łyżeczek żelatyny na litr wywaru
  • 2 liście laurowe
  • 2 litry wody
  • groszek , kukurydza, koperek
  • sól , pieprz do smaku

Dodatkowo wydmuszki  z  10 lub 20 jaj. Rozbić od szerszej części.

WYKONANIE:

Golonki indycze zalewamy woda, po zagotowaniu i zebraniu szumu dodajemy włoszczyznę listek. Gotujemy ,aż mięso będzie odchodzić od kości. Studzimy.

Wydmuszki wyparzamy wrzątkiem i układamy w wytłaczance.
Do sroka wrzucamy odrobinę groszku, kukurydzy, pokrojonej marchewki. osobiście lubię smak koperku , wiec również dodaję.

Mięso dokładnie rozdrabniamy i wrzucamy do wydmuszek, zalewamy wywarem.


Odstawiamy w chłodne miejsce. Przed podaniem obieramy ze skorupek. Gotowe.



SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz