piątek, 10 kwietnia 2015

Kolorowa galareta -Terrina wielkanocna

Bardzo ładnie wyglądająca przekąska. Smak również będzie odpowiadał wielu osobom.Taka galareta z jajkiem, szynką i warzywami jest na pewno ozdobą każdego stołu. Nazywana również Terriną wielkanocną. Oczywiście nie jest to słodki śmietanowiec, chociaż wyglądem trochę go przypomina Zapraszam do obejrzenia zdjęć i przepisu.




SKŁADNIKI:

  • 5 plastrów szynki gotowanej
  • gotowa mieszanka mrożona z marchewki i groszku
  • 4 łyżki kukurydzy z puszki,
  • 4 jajka
  • 6 łyżek majonezu
  • 10 łyżek śmietanki 30%,
  • 150 ml rosołu,
  • 6 łyżeczek żelatyny,
  • pieprz sól

WYKONANIE:

 Groszek z marchwią gotujemy ok. 5 minut , przelewamy zimną wodą, zostawiamy na durszlaku do ostudzenia. Szynkę kroimy w grubą kostkę. Mieszamy razem warzywa:kukurydzę groszek, marchewkę dodajemy  i pokrojoną szynkę.

Żelatynę rozpuszczamy w gorącym rosole ( rosół może być warzywny ).
Zostawiamy do ostygnięcia.

Śmietankę ubijamy na sztywno, doda rosół z żelatyną, chwilkę ubijamy, aż się wszystko połączy.

Małą krótką formę ( na długość idealnie mieszczą się w niej cztery jajka, które układamy na dnie.) wyścielamy dokładnie folią spożywczą. Układamy warzywa szynkę i zalewamy masą.





Wstawiamy do lodówki , by nasz przysmak stężał. Przekąska doskonale się kroi. Układamy na półmisku, przystrajamy.




SMACZNEGO
 Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz