czwartek, 2 kwietnia 2015

Lazania meksykańska

Pomiędzy pieczeniem mazurków, serników i babek powstała również ciekawa i smaczna potrwa.
Nawet nie przypuszczałam,że tortilla może tak dobrze zastąpić ciasto na lazanię.
Zapraszam do wypróbowania przepisu.
Naprawdę warto.





SKŁADNIKI:


  • 1/2 kg  mięsa mielonego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • 1 papryka czerwona (mała)
  • 1 papryczka chili,
  • pomidory krojone z puszki,
  • fasola czerwona z puszki
  • kukurydza z puszki,
  • 30 dag sera żółtego,
  • 5 placków tortilli,
  • pieprz,
  • papryka słodka i ostra
  • bazylia,

WYKONANIE:

Cebulę, i  papryki kroimy w kostkę. Na oleju szklimy cebulką i  następnie dodajemy paprykę czerwoną i papryczkę chili. Wszystko przez chwilę smażymy.

Na drugiej patelni podsmażamy mięso mielone. Do mięsa dodajemy paprykę z cebulą i wszystko dusimy około 30 minut. Kolejno dodajemy pomidory z puszki. Dusimy jeszcze chwilkę na wolnym ogniu dodając przyprawy.

Do wszystkiego dodajemy kukurydzę i fasolę czerwoną- mieszamy. Czosnek wyciskamy i dodajemy do farszu.



Na dno naczynia  do zapiekania układamy 2 placek tortilli, kładziemy  farsz, posypujemy startym serem. Tak samo robimy z  następnymi warstwami.





Na wierzchu posypujemy startym serem. Nakrywamy folią i pieczemy  ok. 30 min w 180 stopniach.

Przy prostokątnym naczyniu , placki rwiemy i dopasujemy do naczynia.


SMACZNEGO

 Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz