niedziela, 12 kwietnia 2015

Pani Walewska -Pychotka


Ciasto, które od zawsze mam w swoich przepisach i często do niego wracam. Jest naprawdę smaczne. Połączenie winnego dżemu z masą nadaje ciastu ten niepowtarzalny smak. Spróbujcie sami. Polecam.




SKŁADNIKI:

Kruche ciasto:

  • 40 dag mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 15 dag masła
  • 5 dag cukru pudru
  • 5 żółtek

 Do smarowania:

  • słoiczek dżemu z czarnej porzeczki lub winne powidła śliwkowe
  •  10 dag pokrojonych orzechów włoskich


Beza:

  • 5 białek
  • 20 dag cukru pudru
  • 1 dag mąki ziemniaczanej

 Krem budyniowy:

  • 400 ml mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 dag cukru
  • 2 żółtka
  • 2,5 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 25 dag masła

WYKONANIE:

Ciasto:
Blaszka o wymiarach (25x33 cm) wyłożona ją papierem do pieczenia.

Mąkę  mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy masło, cukier i siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną część blaszki wylepić ciastem. Najlepiej piec w dwóch takich samych blaszkach ( jak nie mamy, to bezę dzielimy na dwie porcje).

Ciasto smarujemy połową dżemu i posypujemy orzechami. Pieczemy ok. 25 min w 180 stopniach.
w tym czasie przygotowujemy bezę.

Beza:
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania małymi porcjami dodajemy cukier puder i dalej ubijamy . Pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy.
 beże wylewamy na ciasto i pieczemy jeszcze 10-15 min. Tak samo robimy z drugim ciastem.

Krem budyniowy:

1 szklankę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Resztę mleka mieszamy z żółtkami, mąką pszenną i ziemniaczaną, dodajemy do gotującego się mleka i gotujemy budyń cały czas mieszając. Studzimy..

Masło ucieramy mikserem do białości, na puszysty krem, dodać ostudzony budyń i całość miksujemy.
.
Przekładanie:
Ostudzone placki przekładamy kremem budyniowym.  Ciasto schłodzić w lodówce




SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz