wtorek, 7 kwietnia 2015

Sernik z rosą

Dzisiaj na blogu przepyszny debiutancki  sernik, młodej mężatki.Mogę tylko powiedzieć, że się zawstydziłam, bo nigdy nie wyszedł mi tak puszysty, delikatny i doskonały w smaku jak, co tu ukrywać, mojej synowej. Jednocześnie cieszę się, że mogę zaprezentować Wam ten   przepis i piękne zdjęcia.







SKŁADNIKI:

Na ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 kostki miękkiej margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 żółtka\
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu półtłustego 
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 4 żółtka
  • 2 szklanki mleka
  • budyń śmietankowy bez cukru (35 g)
Rosa z białek:


  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru
WYKONANIE:

Ciasto:


Z podanych składników zagniatamy ciasto. Chłodzimy w  lodówce ok pół godziny.

Dużą blachę (25x36 cm) wykładamy papierem do pieczenia . Do przygotowanej formy wkładamy schłodzone ciasto.

Masa serowa:

Twaróg mielimy  2 razy w maszynce . Dodajemy pozostałe składniki i całość dokładnie miksujemy.masa jest bardzo rzadka.

Przepis na rosę:

Białka z dodatkiem szczypty soli ubijamy na sztywną pianę. Dalej ubijając dodajemy stopniowo cukier. Białka ubijamy podczas pieczenia sernika, najlepiej przed samym wyłożeniem piany na sernik.

Pieczenie:

Na ciasto wylewamy masę serową i pieczemy ok. 1 godzinę w temperaturze 180 stopni C.  Pod koniec pieczenia (gdy ser będzie lekko rumiany) wykładamy pianę ubitą z cukrem, wyrównać lekko powierzchnię i piecz jeszcze chwilę do momentu gdy piana będzie delikatnie brązowa, ale nie za ciemna - inaczej nie zrobi się rosa (około 10 - 15 minut).

Po upieczeniu ciasto studzimy przy lekko uchylonym piekarniku przez pół godziny, następnie wyjmujemy i całkowicie studzimy. Gdy ciasto będzie zimne to będzie tworzyć się rosa. Sernik przechowujemy w lodówce.










SMACZNEGO
 Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz