czwartek, 23 kwietnia 2015

Stek wołowy- jak przyrządzić dobry stek

Stek wołowy dobrze przygotowany, to na pewno danie wielu smakoszy tego mięsa. Przyrządzając takie danie , najlepiej wybrać polędwicę, rostbef  lub antrykot. Cała sztuka smaku zawarta jest w odpowiednim smażeniu mięsa. Najważniejsze, by cały smak i  aromat zamknąć w środku.



Do przygotowania steku potrzebujemy:

  • kawałek wybranej sztuki mięsa
  • dobrą oliwę, sól pieprz
  • dobrą patelnię
  • 1 łyżeczka masła

Zanim zaczniemy przygotowywać danie, powinniśmy wyjąc mięso z lodówki i potrzymać przynajmniej 1 godzinę  w pokojowej temperaturze. Mięso na stek nie może być tłuste, a kawałek , który będziemy smażyć powinien ważyć ok 25 dag i mieć grubość ok. 3- 4 cm.



Mięso nacieramy oliwą, nie solimy przed smażeniem- podobno będzie twarde ( nie wiem , nie próbowałam, ale tak piszą znawcy)




Wrzucamy na dobrze rozgrzaną patelnie, nie dajemy już oliwy. Duża temperatura jest bardzo ważna, ponieważ  chodzi o to, by szybko zamknąć mięso. Wtedy sok i aromat zostanie w środku.




Smażymy ok 2 min z jednej strony, przewracamy na drugą i smażymy również dwie minuty.


Mięso może się trochę podpalić, ale nie jest to tragedia, ważne, co mamy w środku. a  w środku mamy czerwone mięsko

Podczas smażenia mięsa nie nakłuwamy i nie przewracamy drugi raz do podsmażenia. Steku nie serwujemy od razu po smażeniu. Mięsko musi odpocząć.Na górę kładziemy łyżeczkę masła i przekrywamy filią.





Przed podaniem solimy i pieprzymy stek. Podajemy z warzywami, podpieczonymi ziemniaczkami




SMACZNEGO
 Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz