sobota, 25 kwietnia 2015

Surówka z czerwonej kapusty

Smaczna surówka do obiadu i nie tylko. Kapusta wcześniej sparzona jest delikatna i miękka. Polecam.






SKŁADNIKI:

  • 1/2  główki czerwonej kapusty
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 jabłka
  • do smaku oliwa , ocet winny, sól, pieprz, odrobina cukru
  • 1 łyżka majonezu

WYKONANIE

Kapustę siekamy, lub ścieramy na szatkownicy.




Wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą (tak aby przykryła kapustę).

 Dodajemy cukier, sól i ocet, gotujemy tak długo, aż osiągniemy pożądaną miękkość kapusty.

Odcedzamy i przekładamy do salaterki. Ciepłą przyprawiamy solą, pieprzem, oliwą, octem i odrobiną cukru oraz majonezem.

Podajemy na ciepło lub po wystygnięciu.


SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz