Ostatnie dni karnawału, więc czas żeby jeszcze degustować się smakołykami. Dzisiaj moja propozycja, to ciasto z masą kajmakową posypane kawą i prażonymi orzechami. Słodki smak masy złamany gorzką kawą i odrobiną ponczu z alkoholem doskonale ze sobą współgra. Proponuję spróbować.
SKŁADNIKI
Na biszkopt:
Poncz
SMACZNEGO
Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
SKŁADNIKI
Na biszkopt:
- 4 jajka
- 1 szklanka mąki
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2/3 szklanki cukru
- 4 łyżki oleju
- 1 puszka mleka skondensowanego lub masa korówkowa
- 200 g. masła
- 1/4 szklanki orzechów włoskich
Poncz
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1/2 szklanki wody
- 3 łyżki alkoholu
- rozpuszczalna kawa do posypania miałka ( nie w granulkach)
WYKONANIE
Białka ubijamy z cukrem na sztywna pianę i stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku miksując na mniejszych obrotach. Wlewamy olej i dalej miksujemy.
Następnie mieszamy drewnianą łyżką i dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao.
Ciasto wylewamy na formę (23 x 28) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu biszkopt studzimy i kroimy na pół.
Przygotowujemy poncz. Zaparzamy kawę. Wystudzoną kawę mieszamy z alkoholem.
Jeśli mamy mleko skondensowane to powinniśmy je gotować w wodzie ok. 3 godziny, a następnie wystudzić.
Masło ucieramy na puch. Dodajemy po łyżce masy kajmakowej, cały czas ucierając aż do uzyskania kremowej konsystencji.
Orzechy drobno kroimy i podprażamy na rozgrzanej patelni . Uważamy, by nie podpiec.
Jeden z biszkoptów nasączamy ponczem i rozsmarowujemy masę .Zostawiamy 2 łyżki na górę ciasta.
Przykrywamy drugim biszkoptem i ponownie nasączamy. Rozsmarowujemy resztę kremu i posypujemy kawą rozpuszczalną oraz orzechami.
Ciasto należy schłodzić.
Po upieczeniu biszkopt studzimy i kroimy na pół.
Przygotowujemy poncz. Zaparzamy kawę. Wystudzoną kawę mieszamy z alkoholem.
Jeśli mamy mleko skondensowane to powinniśmy je gotować w wodzie ok. 3 godziny, a następnie wystudzić.
Masło ucieramy na puch. Dodajemy po łyżce masy kajmakowej, cały czas ucierając aż do uzyskania kremowej konsystencji.
Orzechy drobno kroimy i podprażamy na rozgrzanej patelni . Uważamy, by nie podpiec.
Jeden z biszkoptów nasączamy ponczem i rozsmarowujemy masę .Zostawiamy 2 łyżki na górę ciasta.
Przykrywamy drugim biszkoptem i ponownie nasączamy. Rozsmarowujemy resztę kremu i posypujemy kawą rozpuszczalną oraz orzechami.
Ciasto należy schłodzić.
·
SMACZNEGO
Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz