Kartacze to bardzo tradycyjny i popularny produkt na Podlesiu. Faszerowany najczęściej mięsem , ale można również zrobić nadzienie z sera lub kapusty i grzybów.
Przepis zaczerpnęłam z książki Roberta Makłowicza pt. Smaki łowi Makłowicz przez cztery pory roku . Kartacze w moich stronach to po prostu pyzy lub kluski ziemniaczane. No ale cóż, każdy region ma swoje zwyczaje.
Kartacze prezentuję na tle moich ostatnich prac w Decoupage
SKŁADNIKI
- 1,5 kg ziemniaków
- 100 g mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- sól
Na farsz
- 500 g mielonej wieprzowiny można inne mięso
- 1 cebula
- 6 ząbków czosnku
- 1 jajko
- 1 łyżka majeranku
- sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
- okrasa: cebula
WYKONANIE
Połowę ziemniaków obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić, przestudzić, przecisnąć przez praskę.
Drugą połowę ziemniaków obieramy, ścieramy na drobnej tarce. Odciskamy sok. Ziemniaki surowe od razu mieszamy z jajkami i ugotowanymi ziemniakami - masa nie ściemnieje.
Wyciśnięty sok odstawiamy na kilka minut i czekamy, aż na dnie zbierze się krochmal.
Sok zlewamy, krochmal dodajemy do masy ziemniaczanej wraz z mąką pszenną i mąką ziemniaczaną.
Doprawiamy masę do smaku solą, wyrabiamy, podsypując wg. potrzeb mąką, aż przestanie się kleić do dłoni.
Mięso mieszamy z obraną, bardzo drobno posiekaną cebulą, obranym przeciśniętym czosnkiem, jajkiem i majerankiem. doprawiamy do smaku solą i czarnym pieprzem - masa powinna być wyrazista w smaku, by po ugotowaniu nie pozostała mdła.
Z ciasta odrywamy kulkę wielkości mandarynki, formujemy z niej placuszek. Nadziewamy mięsem i zlepiamy brzegi, formując w dłoniach podłużną kluskę. Brzegi spłaszczamy.
Kartacze wkładamy na wrzącą, osoloną wodę po kilka sztuk, tak, by się nie sklejały.
Od momentu wypłynięcia na wierzch gotujemy ok. 10 minut.
Podajemy okraszone podsmażaną cebulką
Z takiej porcji wyjdzie nam ok 20 kartaczy.
SMACZNEGO
Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz