Rolada to ciasto, którego kiedyś bałam się robić, ponieważ myślałem ,że jest bardzo trudne. Jednak trzeba było się odważyć. Dziś mogę powiedzieć, że nie ma obaw. Wystarczy zrobić zgodnie z przepisem. Poza tym jest to ciasto, do którego możemy dodawać przeróżne kremy, galaretki. Moja dzisiejsza propozycja jest winna i rozpływa się w ustach. Zapraszam.
SKŁADNIKI
Na biszkopt:
Masa:
Dodatkowo
WYKONANIE
Najlepiej wcześniej przed pieczenie przygotować galaretki.
Dwie pójdą do bitej śmietany. Rozpuszczamy je w połowie wody podanej na opakowaniu i odstawiamy w chłodne miejsce sprawdzamy by całkiem nie zastygła powinna być lekko ścinająca się.
Jedna galaretka pójdzie do środka rolady. Rozpuszczamy w takiej ilości jak jest na opakowaniu i wstawiamy do lodówki. Musi całkiem stężeć. Tę galaretkę najlepiej zrobić dużo wcześniej.
Przygotowanie ciasta:
Do miski przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia i odstawiamy.
Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli, pod koniec ubijania wsypujemy cukier i dalej ubijamy.
Ubijając dodajemy po jednym żółtku. Masa ma być pulchna i puszysta. Dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy łyżką.
Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach ok 28 x34 cm, wyrównujemy i pieczemy ok.10 minut w temperaturze 190 stopni C.
Upieczony biszkopt wykładamy papierem do góry na czystą ściereczkę posypaną cukrem pudrem,
Delikatnie odrywamy papier i zwijamy ciasto razem ze ściereczką w roladę.
Tak zwinięte ciasto pozostawiamy do wystudzenia.
Przygotowujemy masę:
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
SKŁADNIKI
Na biszkopt:
- 8 żółtek
- 100 g cukru
- 4 białka
- 80 g mąki pszennej
- 20 g maki ziemniaczanej
- szczypta soli
Masa:
- 1/2 l śmietany kremówki najlepiej 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 galaretki truskawkowe
- fix do ubijania śmietany
Dodatkowo
- 1 galaretka truskawkowa.
- smażone jabłka
- czarna i biała polewa do ciast
WYKONANIE
Najlepiej wcześniej przed pieczenie przygotować galaretki.
Dwie pójdą do bitej śmietany. Rozpuszczamy je w połowie wody podanej na opakowaniu i odstawiamy w chłodne miejsce sprawdzamy by całkiem nie zastygła powinna być lekko ścinająca się.
Jedna galaretka pójdzie do środka rolady. Rozpuszczamy w takiej ilości jak jest na opakowaniu i wstawiamy do lodówki. Musi całkiem stężeć. Tę galaretkę najlepiej zrobić dużo wcześniej.
Przygotowanie ciasta:
Do miski przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia i odstawiamy.
Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli, pod koniec ubijania wsypujemy cukier i dalej ubijamy.
Ubijając dodajemy po jednym żółtku. Masa ma być pulchna i puszysta. Dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy łyżką.
Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach ok 28 x34 cm, wyrównujemy i pieczemy ok.10 minut w temperaturze 190 stopni C.
Upieczony biszkopt wykładamy papierem do góry na czystą ściereczkę posypaną cukrem pudrem,
Delikatnie odrywamy papier i zwijamy ciasto razem ze ściereczką w roladę.
Tak zwinięte ciasto pozostawiamy do wystudzenia.
Przygotowujemy masę:
Schłodzoną śmietanę ubijamy , dodajemy pod koniec cukier i fix.
Następnie lekkim strumieniem wlewamy tężejącą galaretkę.Mieszamy. Odstawiamy do lodówki.
Tutaj najważniejsza część naszej pracy z roladą, musimy uważać, by masa nie ścięła się nam całkowicie. Powinna być prawie gotowa, ale tak ( można powiedzieć trzęsąca się)
Kroimy galaretkę w kostkę.
Ciasto delikatnie rozwijamy ze ściereczki. Smarujemy smażonymi jabłkami, cieniutko.
Część masy rozsmarowujemy na całości ciasta. Na brzegu , wzdłuż układamy pokrojone galaretki. Dodajemy resztę masy i zwijamy ponownie w ściereczkę.
Nie przejmujemy się jak trochę bokami ucieknie nam masa. Końce ściereczki mocno skręcamy.
Tak przygotowane ciasto chłodzimy w lodówce. Przynajmniej 3-4 godziny.
Wierzch dekorujemy polewą. Cienkim strumieniem polewamy tak od niechcenia.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
1 komentarz:
Super pomysł. Uwielbiam takie rolady
Prześlij komentarz