Taki sernik nie tylko wygląda ciekawie, ale przede wszystkim doskonale smakuje.To stary przepis i nieco przeze mnie zapomniany, Był czas kiedy piekłam go często. potem przyszły nowości i sernik poszedł do lamusa. Jednak z sentymentem powraca do tego co dobre i Wam również polecam.
SKŁADNIKI
Na ciasto:
Masa serowa:
WYKONANIE:
Przygotowanie ciasta:
Mąkę mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i kakao.
Dodajemy masło i śmietanę i zagniatamy ciasto.
Ciasto owijamy w folię i odstawiamy na godzinę do lodówki.
Masa serowa:
Ser miksujemy z cukrem, żółtkami, ekstraktem z wanilii, roztopionym i przestudzanym masłem oraz budyniem i skórką z pomarańczy.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i powoli mieszamy z masą serową.
Ciasto dzielimy na 2 części.
Blaszkę do pieczenia wykładamy pergaminem. Połowę ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach na spód blaszki.
Wylewamy masę serową i na wierzch masy ścieramy drugą połowę ciasta.
Sernik pieczemy w 180 stopniach ok 1 godz. i 15 min.
SMACZNEGO
Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
SKŁADNIKI
Na ciasto:
- 40 dkg mąki pszennej
- 6 łyżek cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 20 dag. masła
- 1 cukier waniliowy
- 3 łyżki śmietany
- 2 łyżki kakao
Masa serowa:
- 1 kg sera białego może być z wiaderka lub zmielony
- 5 jajek
- 1,5 szklanki cukru
- 4 łyżki masła roztopionego
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- skórka otarta z 1 pomarańczy
WYKONANIE:
Przygotowanie ciasta:
Mąkę mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i kakao.
Dodajemy masło i śmietanę i zagniatamy ciasto.
Ciasto owijamy w folię i odstawiamy na godzinę do lodówki.
Masa serowa:
Ser miksujemy z cukrem, żółtkami, ekstraktem z wanilii, roztopionym i przestudzanym masłem oraz budyniem i skórką z pomarańczy.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i powoli mieszamy z masą serową.
Ciasto dzielimy na 2 części.
Blaszkę do pieczenia wykładamy pergaminem. Połowę ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach na spód blaszki.
Wylewamy masę serową i na wierzch masy ścieramy drugą połowę ciasta.
Sernik pieczemy w 180 stopniach ok 1 godz. i 15 min.
SMACZNEGO
Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz