Serniki lubię w każdym wydaniu , ale ten z musem malinowym smakuje wyśmienicie.
Porcja na małą blachę
SKŁADNIKI
Mus owocowy:
300 g malin (świeże/mrożone)
3 łyżki cukru
WYKONANIE
Twaróg ucieramy z cukrem, dodajemy stopione masło i dalej ucieramy na gładką masę. Do masy dodajemy serek homogenizowany i cukier waniliowy miksujemy całość.
Wbijamy po 1 jajku, za każdym razem dokładnie je ucierając z masą, przed dodaniem kolejnego.
Dosypujemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy całość na gładko. Na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy pokruszone ciastka i ugniatamy je, żeby utworzyły równą warstwę. Na warstwę z ciastek wylewamy masę serową i wyrównujemy wierzch.
Maliny miksujemy wylewamy do garnka dodajemy cukier. Gotujemy na średnim ogniu często mieszając, aż do uzyskania konsystencji musu.
Masę serową dekorujemy pasami z musu malinowego, rozprowadzamy widelcem , by mus wniknął w sernik.
Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 °C i pieczemy przez ok. 80 minut. Możemy górę przykryć folią aluminiową jeśli się zbytnio podpieka. Studzimy w piekarniku otwierając drzwiczki.
Polecam również:
sernik z glazurą
Porcja na małą blachę
SKŁADNIKI
- 1 kg twarogu gotowy- wiaderko lub dwukrotnie zmielony
- 100 g serka homogenizowanego
- 5 jajek
- ½ kostki masła (100 g; stopione)
- ½ szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 200 g herbatników ciemnych
Mus owocowy:
300 g malin (świeże/mrożone)
3 łyżki cukru
WYKONANIE
Twaróg ucieramy z cukrem, dodajemy stopione masło i dalej ucieramy na gładką masę. Do masy dodajemy serek homogenizowany i cukier waniliowy miksujemy całość.
Wbijamy po 1 jajku, za każdym razem dokładnie je ucierając z masą, przed dodaniem kolejnego.
Dosypujemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy całość na gładko. Na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy pokruszone ciastka i ugniatamy je, żeby utworzyły równą warstwę. Na warstwę z ciastek wylewamy masę serową i wyrównujemy wierzch.
Maliny miksujemy wylewamy do garnka dodajemy cukier. Gotujemy na średnim ogniu często mieszając, aż do uzyskania konsystencji musu.
Masę serową dekorujemy pasami z musu malinowego, rozprowadzamy widelcem , by mus wniknął w sernik.
Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 °C i pieczemy przez ok. 80 minut. Możemy górę przykryć folią aluminiową jeśli się zbytnio podpieka. Studzimy w piekarniku otwierając drzwiczki.
Polecam również:
sernik z glazurą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz