Takie pierogi oprócz ruskich to przysmak moich dzieci. Polecam.
SKŁADNIKI
Na ciasto
WYKONANIE
Z mąki i pozostałych składników wyrabiamy ciasto, powinno być szkliste.
Kapustę spłukujemy wodą, odgotowujemy do miękkości.
Grzyby zalewamy wodą moczymy, a potem gotujemy ok . 1 godz.
Cebulkę dusimy na oleju, dodajemy pokrojone grzyby i dalej obsmażamy tak ok 10 min..
Kapustę przecedzamy przez sito, jak ostygnie odciskamy, szatkujemy nożem, można przekręcić przez maszynkę. Do kapusty dodajemy uduszone grzybki i cebulę. mieszamy dodajemy do smaku sół pieprz. Kleimy pierogi, gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju. Jak wypłyną , po minucie wyjmujemy.
SKŁADNIKI
- 1/2 kilograma kapusty
- 5 dag grzybów suszonych
- 2 cebule
- olej rzepakowy
- sól , pieprz
Na ciasto
- 1/2 kg maki
- 1 szklanka gorącej wody
- 2 łyżki oleju
- 2 jajka
- 1 żółtko
WYKONANIE
Z mąki i pozostałych składników wyrabiamy ciasto, powinno być szkliste.
Kapustę spłukujemy wodą, odgotowujemy do miękkości.
Grzyby zalewamy wodą moczymy, a potem gotujemy ok . 1 godz.
Cebulkę dusimy na oleju, dodajemy pokrojone grzyby i dalej obsmażamy tak ok 10 min..
Kapustę przecedzamy przez sito, jak ostygnie odciskamy, szatkujemy nożem, można przekręcić przez maszynkę. Do kapusty dodajemy uduszone grzybki i cebulę. mieszamy dodajemy do smaku sół pieprz. Kleimy pierogi, gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju. Jak wypłyną , po minucie wyjmujemy.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz