W Światowy Dzień Makaronu nie sposób pominąć dania z makaronem. Dziś prezentuję sos carbonare do makaronu penne.Na pewno syty i tuczący, ale czego nie robi się dla smaku.
SKŁADNIKI
WYKONANIE
Boczek i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć. Nadmiar tłuszczu odlać. Żółtka rozbić ze śmietaną, doprawić solą , pieprzem, wsypać ser. Wszystko wylać do boczku, mieszać i smażyć ok 5 min.
Makaron ugotować . Powinien być lekko twardy typu al dente. Makaron wymieszać z sosem. Podawać posypany serem.
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie makaronu penne
- 30 dag. boczku lub szynki
- 1 cebula
- 0,25 l śmietany kremówki 30%
- 3 żółtka
- sól, pieprz
- garść tartego ser parmezan lub inny żółty
WYKONANIE
Boczek i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć. Nadmiar tłuszczu odlać. Żółtka rozbić ze śmietaną, doprawić solą , pieprzem, wsypać ser. Wszystko wylać do boczku, mieszać i smażyć ok 5 min.
Makaron ugotować . Powinien być lekko twardy typu al dente. Makaron wymieszać z sosem. Podawać posypany serem.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz