Surówek nigdy dość. Polecam dzisiaj jedną z nich.
SKŁADNIKI
WYKONANIE
Kapustę podzielić na ćwiartki, wyciąć łodygi. Poszatkować na dużch oczkach. Cebulę podsmażyć dodać kapustę, liść , jałowiec, cynamon. Wlać czerwone wino. Dodać ocet , cukier , sól i wymieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu ok 1 godz. Mieszać , można podlać wodą. Jabłka pokroić na małe kawałeczki o dodać do kapusty na ok 15 min przed końcem. łyżkę skrobi rozrobić z łyżką wlać do kapusty . Dodać galaretkę , doprawić octem , cukrem , solą
SKŁADNIKI
- ok. 1 kg czerwonej kapusty ,
- 2 cebule
- 2 łyżki tłuszczu, olej lub masło,
- 1 liść laurowy ,
- 1 łyżeczka jagody jałowca,
- 1 laska cynamonu ,
- 200 ml czerwonego wina,
- 6 łyżek octu,
- około 3 łyżki cukru, sól ,
- 2 kwaśne jabłka , ewentualnie 1 łyżeczka mąki kukurydzianej 3-4 łyżki czerwonej porzeczki galaretka
WYKONANIE
Kapustę podzielić na ćwiartki, wyciąć łodygi. Poszatkować na dużch oczkach. Cebulę podsmażyć dodać kapustę, liść , jałowiec, cynamon. Wlać czerwone wino. Dodać ocet , cukier , sól i wymieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu ok 1 godz. Mieszać , można podlać wodą. Jabłka pokroić na małe kawałeczki o dodać do kapusty na ok 15 min przed końcem. łyżkę skrobi rozrobić z łyżką wlać do kapusty . Dodać galaretkę , doprawić octem , cukrem , solą
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz