Kaczka ma swój niepowtarzalny smak. Nie wszystkim odpowiada, dlatego warto spróbować rożnych połączeń i dodatków.
SKŁADNIKI
SKŁADNIKI
- 5-6 piersi z kaczki
- grzyby leśne np podgrzybki (używam mrożonych)
- Sól i pieprz
- majeranek, tymianek, liść laurowy, imbir
WYKONANIE
Z piersi kaczki usuwamy skórę i trochę rozbijamy. Obsypujemy solą, majerankiem i pieprzem. Odstawiamy na ok. 2 godziny do lodówki. Następnie układamy ok. trzy cztery grzyby małe lub duże przekrojone. Rolujemy związujemy nicią. Piersi wkładamy do żaroodpornego naczynia. Pieczemy ok 2 godz w temperaturze 200 st.C. Po ostudzeniu kroimy na mniejsze kawałki, tak żeby było widać grzybki.
Tak przygotowaną pierś można podawać z sosem pieprzowym.
Sos pieprzowy:
- trzy łyżki pieprzu zielonego w zalewie
- śmietana 36%
- 150 mililitrów wina białego -
- sól i pieprz do smaku oliwa - 2 łyżki
- pół cebuli
Wykonanie:
Na oliwie przesmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać odcedzony pieprz i chwilę smażyć. Dodać wino i dalej dusić. Gdy wino odparuje wlać śmietanę. Doprowadź do wrzenia, gotować kilka minut na małym ogniu. Dopraw do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz