Bardzo dobra przystawka doskonale pasuje na różne spotkania jako dodatek do barszczyku. Polecam.
SKŁADNIKI
Ciasto:
- 40 g drożdży
- 500 g mąki
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 szkl mleka
- 250 g masła
- 2 jaja
- szczypta soli
Farsz:
- ok. 600 g pieczarek
- 1-2 cebule
- 2 łyżki mąki (raczej płaskie)
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
- 1 żółtko (białko do posmarowania wierzchu)
- sól, pieprz
- olej
WYKONANIE
Ciasto po wyrośnięciu jeszcze raz zagnieść. Wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować na ok. 1 cm. Pokroić na pasy 30x10 cm i na środek każdego nałożyć farsz. Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać ciepłe mleko i wymieszać. Dodać mąkę, jajka, stopione i ostudzone masło oraz sól. Wyrobić dokładnie ciasto i odstawić pod przykryciem na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
Przygotować farsz:
Pieczarki i cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić cebulę, podsmażyć. Dodać pieczarki. Dusić pod przykryciem do miękkości. Mąkę ziemniaczaną wymieszać w ok. 1/2 szklanki zimnej wody. Dodać do farszu, zagotować. Połączyć ze śmietaną, żółtkiem oraz przyprawami (sól, pieprz).
Paski zwinąć w rulon (od dłuższej strony), lekko spłaszczyć. Pokroić na 3-4 cm. paszteciki. Posmarować białkiem. Piec 20 w 200C
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz