Surówka do obiadu. Możemy zrobić dożo wcześniej . Warto mieć pod ręką taką suróweczkę. Wystarczy tylko duży słój.
1,5 kg kapusty (czerwona , biała) ja zrobiłam tym razem czerwoną.
3 marchewki -duże
2 cebule
3-4 ząbki czosnku( nie musi być, ja daję)
Zalewa:
2 łyżki soli
0,75 szklanki cukru
0,5 szklanki oleju
1 litr wody gazowanej
WYKONANIE
Kapustę szatkujemy, marchewkę również , ale na mniejszych oczkach. Dodajemy skrojoną w kostkę cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek.
Składniki zalewy łączymy, wlewamy do kapusty, mieszamy, zalewamy wodą mineralną.
GOTOWE. Nakładamy do dużego słoika (3 litrowy) zakręcamy i odstawiamy w zimne miejsce. Finalnie do surówki można dodać paprykę, doprawić jeszcze jakimś sosem. Chociaż uważam ,że sama w sobie jest idealna.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz