niedziela, 14 grudnia 2014

Mięsne kwiaty z farszem

Doskonałe danie na świąteczny obiad. Przepis znalazłam na jednym z blogów. Zresztą podziwiam rękę tej blogerki Kuchnia u Broni

Moje danie jest trochę zmodyfikowane, wyszło pyszne, efektowne. Jednym słowem polecam.









SKŁADNIKI
  • 2 duże podwójne piersi z kurczaka
  • 50 dag pieczarek
  • 2 łyżki pasty z suszonych pomidorów
  • 1 cebula
  • 1 marchewka 
  • 1/2 pora
  • 1 opakowanie sera mozzarella
  • nici do związania mięsa
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • przyprawa do kurczaka
  • sól, pieprz do smaku

WYKONANIE

Filety wrzucić do miski, dodać sos sojowy i pół przyprawy do kurczaka wymieszać i zostawić nawet na 24 godziny.

Filet przekroić na polówkę, rozbić w woreczku na cienki plaster, ale uwaga niezbyt cienki, ponieważ wypłynie nam farsz. Pieczarki opłukać, pokroić w poprzek. Cebulę w kostkę. Na patelnię dodać łyżkę masła, dodać pieczarki- poddusić, doprawić solą pieprzem.

Rozbity filet posmarować pastą z suszonych pomidorów nałożyć łyżkę farszu, na wierzch plaster sera.



 Zebrać wszystko do środka, Obsznurować nicią tworząc płatki gwiazdy.




Kwiatki obsmażyć na 1 łyżce masła, odstawić do wystygnięcia.Na tym samym tłuszczu obsmażyć marchewkę i pora pokrojone w talarki. Wystudzone mięso obrać delikatnie z nici włożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzch wsypać warzywa.



Piec w temperaturze 180 stopni około 1 godzinę


Pod koniec pieczenia zalać dowolnym sosem . U mnie śmietanowy. Z sosem podpiec jeszcze 10 min.




SMACZNEGO
 Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz