środa, 15 kwietnia 2015

Krewetki świeże jak przygotować....

Nie wiem czy jestem przekonana do jedzenia krewetek, ale na pewno lubi je mój  syn, moja córka. Osobiście spróbowałam, ale nie przepadam. Wolę tradycyjną żywność. Krewetki to danie śródziemnomorskie, wyśmienita przekąska dla miłośników owoców morza.  W Polsce świeże  możemy kupić np. w MAKRO.

Dla tych , którzy planują zjeść krewetki po raz pierwszy prezentuje kilka ważnych rad.
Mamy już piękne świeże krewetki ich  obieranie, wbrew pozorom, nie jest trudnym zadaniem.

Krewetki płuczemy pod bieżąca wodą.



Pierwszy etap to  usunięcie głowy. Łapiemy kciukiem i palcem wskazującym i zdecydowanym ruchem ukręcamy i odrywamy głowę.





Kolejny etap to nóżki, których również musimy się pozbyć


Następnie trzymając za miejsce , w którym była główka usuwamy skorupki jedna po drugiej, Pociągamy w dół ściągając resztę skorupki. Ogon możemy zostawić, ponieważ jest dekoracyjny.



Następnie musimy usunąć jelito. Robimy to  poprzez zrobienie podłużnego nacięcia i usunięcie czarnej żyłki. Widzimy na zdjęciu.



Tak przygotowane krewetki możemy przyrządzać na rożne sposoby, a oto jeden z nich Krewetki z masłem i czosnkiem


SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz