wtorek, 14 kwietnia 2015

Schab faszerowany grzybami i suszonymi pomidorami

Pomysł na to pyszne danie podsunęła mi Beatka z Katalog Smaków. także zajrzyjcie również TU
Moje danie całkiem podobne, ale mięsko i  farsz  zmodyfikowałam. To naprawdę wykwintny obiad i warto poświęcić trochę czasu, by go przygotować. Na pewno zaspokoić nie tylko głód zebranych przy stole, ale również ich doznania wzrokowo- smakowe.






SKŁADNIKI:
  •  1,5 kg schabu 
Na farsz:

  • 10 dag grzybów mrożonych ( u mnie podgrzybki)
  • 2 łyżki pasty z suszonych pomidorów ( kupuję w Biedronce )
  • 1 cebula
  • 15 dag sera żółtego ( tu bez szczególnych wskazań)
  • 2 łyżki masła klarowanego
Marynata:


  • 2 łyżki majeranku
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka zmielonej kolendry
  • 4 ziela angielskie mielone
  • 1/2 łyżeczki pieprzu świeżo zmielonego
  • 1 łyżka soli
  • 4 łyżki oliwy

WYKONANIE:

Schab płuczemy i osuszamy ręcznikiem. nacinamy przez środek robią jak największą kieszeń. Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą.  Nacieramy nimi mięso. Można natrzeć również kieszeń od środka. Dobrze gdyby mięso poleżało tak przynajmniej dobę, wtedy ładnie przejdzie marynatą.

Przygotowanie farszu :

Grzyby jeszcze zmrożone płuczemy i kroimy na drobne kawałki.

Cebulę kroimy w kostkę podsmażmy lekko na maśle.

Dodajemy grzyby i dusimy pod przykryciem ok 15-20 min.  Doprawiamy sola pieprzem.

Do wystudzonych grzybów dodajemy starty żółty ser, suszoną pastę z pomidorów i łączymy składniki.

Tak przygotowanym farszem nadziewamy schab. Dokładnie do końca napełniamy kieszeń.

Mięso owijamy folią i wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 1, 5 godziny w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie odwijamy mięso z foli i pieczemy jeszcze ok 40 - 50 min. Powinno ładnie się  przyrumienić.

Kroimy w plastry podajemy z ziemniakami lub kaszą. U mnie dodatkowo do całości sos grzybowy (dla chętnych).

Polecam również inne  bardzo smaczne danie Kurczak faszerowany






SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz