czwartek, 1 stycznia 2015

Kurczak faszerowany śliwką i żurawiną


Polecam mięsko drobiowe  faszerowane suszoną śliwką i żurawiną. Trochę pomęczymy się  z odfiletowaniem kurczaka, ale później smak wszystko wynagrodzi.





SKŁADNIKI


  • 1 duży kurczak o 2 kg.
  • małe opakowanie suszonych śliwek
  • małe opakowanie suszonej żurawiny
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 przyprawa do kurczaka
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • nici do sznurowania mięsa

WYKONANIE

Kurczaka musimy zluzować, czyli uddzielić od kości. Nie zrobiłam zdjęć jak to robić, dlatego odsyłam TU

Kiedy już poradziliśmy sobie z odfiletowaniem. Kurczaka układamy w naczyniu. Z sosu sojowego, przyprawy do kurczaka  i ziół robimy marynatę. Nacieramy mięso i odstawiamy na dobę w chłodne miejsce. Na drugi dzień rozkładamy mięso wysypujemy śliwki i żurawinę , rozkładamy równomiernie. Przechodzimy do zwijania rolady.
 Robimy robimy  to od strony jednej piersi do drugiej. sznurujemy dobrze nicią. Kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym , nakrywamy i pieczemy ok 1,5 godz. w temperaturze 200 stopni.

Kiedy rolada będzie już zimna możemy usunąć nici.






SMACZNEGO
 Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz