niedziela, 12 października 2014

Kaczka zapiekana z morelą i jabłkami

Kaczka niezbyt często gości w mojej kuchni, jednak jak już  jest staram się przyrządzić ją smacznie. Dzisiaj przepis na pierś i udka z kaczki. Jest pyszna aromatyczna, polecam.



SKŁADNIKI


  • Pierś z kaczki i dwa udka (można więcej)
  • 2 jabłka 
  • morele suszone
Na marynatę
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • pół soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz
WYKONANIE

 Przyrządzamy  marynatę, w której trzymamy kaczę w lodówce- dobę. Na drugi dzień obsmażmy pierś i udka  na gorącym tłuszczu, wkładamy do naczynia, w którym będziemy zapiekać. Na wierzch układamy morele oraz  pokrojone i ubrane ze skórki jabłka. 




Pieczemy ok 2 godzin.



SMACZNEGO




Prześlij komentarz