wtorek, 7 października 2014

Pierogi z kapustą i grzybami

Takie pierogi oprócz ruskich to przysmak moich dzieci. Polecam.





SKŁADNIKI

  • 1/2 kilograma kapusty
  • 5 dag grzybów suszonych
  • 2 cebule
  • olej rzepakowy
  • sól , pieprz


Na ciasto


  • 1/2 kg maki
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 2 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • 1 żółtko


WYKONANIE

Z mąki i pozostałych składników wyrabiamy ciasto, powinno być szkliste.

Kapustę spłukujemy wodą, odgotowujemy do miękkości.

Grzyby zalewamy wodą moczymy, a potem gotujemy ok . 1 godz.

Cebulkę dusimy na oleju, dodajemy pokrojone grzyby i dalej obsmażamy tak ok 10 min..
Kapustę przecedzamy przez sito, jak ostygnie odciskamy, szatkujemy nożem, można przekręcić przez maszynkę. Do kapusty dodajemy uduszone grzybki i cebulę. mieszamy dodajemy do smaku sół pieprz. Kleimy pierogi, gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju. Jak wypłyną , po minucie wyjmujemy.




SMACZNEGO
Prześlij komentarz