sobota, 25 października 2014

Sos carbonare z makaronem penne

W Światowy Dzień Makaronu nie sposób pominąć dania z makaronem. Dziś prezentuję sos carbonare do makaronu penne.Na pewno syty i tuczący, ale czego nie robi się dla smaku.






SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie makaronu penne
  • 30 dag. boczku lub szynki
  • 1 cebula
  • 0,25 l śmietany kremówki 30%
  • 3 żółtka
  • sól, pieprz
  • garść tartego ser parmezan lub inny żółty

WYKONANIE

Boczek  i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć. Nadmiar tłuszczu odlać. Żółtka rozbić ze śmietaną, doprawić solą , pieprzem, wsypać ser. Wszystko wylać do boczku, mieszać i smażyć ok 5 min.
 Makaron ugotować . Powinien być lekko twardy typu al dente. Makaron wymieszać z sosem. Podawać posypany serem.


SMACZNEGO
Prześlij komentarz