środa, 8 października 2014

Surówka z kapusty

Surówka do obiadu. Możemy zrobić dożo wcześniej .  Warto mieć pod ręką taką suróweczkę. Wystarczy tylko duży słój.




SKŁADNIKI

1,5 kg kapusty (czerwona , biała) ja zrobiłam tym razem czerwoną.
3 marchewki -duże
2 cebule
3-4 ząbki czosnku( nie musi być, ja daję)

Zalewa:

2 łyżki soli
0,75 szklanki cukru
0,5 szklanki oleju
1 litr wody gazowanej


WYKONANIE

Kapustę szatkujemy, marchewkę również ,  ale na mniejszych oczkach. Dodajemy skrojoną w kostkę cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek.

Składniki zalewy łączymy,  wlewamy do kapusty, mieszamy, zalewamy wodą mineralną.

 GOTOWE. Nakładamy do dużego słoika (3 litrowy) zakręcamy i odstawiamy w zimne miejsce.  Finalnie do surówki można dodać paprykę, doprawić jeszcze jakimś sosem. Chociaż uważam ,że sama w sobie jest idealna.

SMACZNEGO
Prześlij komentarz