piątek, 19 grudnia 2014

Pierś z kurczaka, z pieczarkami w cieście francuskim

Danie wypróbowałam i jest doskonałe. Można podać na święta lub inne okazje. Polecam.






SKŁADNIKI

  • pierś z kurczaka podwójna
  • 40 dag pieczarek
  •  20 dag. sera żółtego - dowolny
  • 1 cebula
  • przyprawa do kurczak
  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • 1 łyżka oleju
  • sól , pieprz do smaku
WYKONANIE

Piersi płuczemy, suszymy ręcznikiem. Każda przekrawamy na połowę. Dodajemy przyprawę do kurczak i dostawiamy na godzinę

W tym czasie przygotowujemy pieczarki, płuczemy kroimy w paski. cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle sklarowanym. Dodajemy pieczarki. nakrywamy chwile , by puściły wodę. Odkrywamy i jeszcze chwile smażymy,ąż woda odparuje, doprawiamy do smaku

Mięso z kurczaka obsmażamy na gorącym tłuszczu.

Gotowe płaty ciasta francuskiego kroimy na dwie części. Na każdej układamy pieczarki, na to pierś , na górę plaster sera.

Nacinamy boki i zwijamy po skosie paski. Smarujemy rozmąconym jajkiem


Pieczemy  w piekarniku 220 st. około 30 min.



 



SMACZNEGO

 Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz