środa, 3 grudnia 2014

Pulpety z mięsa wołowego w sosie chrzanowo- musztardowym

Mięso wołowe jak najbardziej zdrowe. Dlatego warto zaserwować rodzinie od czasu do czasu dietetyczne danie.





SKŁADNIKI

  • 1/2 kg mięsa wołowego mielonego
  • 1 jajko
  • 1 sucha bułka -namoczona
  •  sól pieprz do smaku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju
Do sosu
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka musztardy 
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • szczypta cukru 

WYKONANIE

Cebulkę kroimy  w kostkę i lekko podsmażamy na oleju. Do zmielonego mięsa  dodajemy cebulkę, jajko, wyciśnięty przez praskę czosnek, namoczona bułkę- solimy i pieprzymy.



Wyrabiamy mięso do gładkości. Ręką zmoczoną w wodzie formujemy pulpety.



Wrzucamy do garnka z wodą. Gotujemy 15 min. Pulpety wyjmujemy. Wywar zaprawiamy musztardą chrzanem. Możemy dodać odrobinę soli.. Podajemy z kaszą lub innym dodatkiem





SMACZNEGO

 Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz