poniedziałek, 11 maja 2015

Barszcz z botwinki z ziemniakami

Zupa z botwinki to wiosna w moim domu, Kiedy pojawia się taki barszczyk, to w jego smaku czuję zapach wiosny i lata. Teraz mamy wszystko wcześnie, więc możemy pozwolić sobie na taki smakołyk. Zapraszam na bloga.




SKŁADNIKI:

  • 1,5 litra  wywaru mięsnego ( u mnie wołowina z drobiem)
  • 2 pęczki botwinki
  • 1 pęczek cebulki szalotki ze szczypiorkiem
  • 1 pęczek koperku
  • 1 marchewka
  • 1/2 pietruszki
  • 100 g śmietanki 18%
  • sól pieprz do smaku
  • 1,5 łyżki octu winnego
  • 5-6 młodych ziemniaków

WYKONANIE

Marchewkę i pietruszkę obgotowujemy razem z wywarem mięsnym.

Warzywa płuczemy, Z botwinki  (korzenia) obieramy skórkę.



Kroimy w kostkę. Siekamy wszystko do końca- łodygi, listki.



Cebulkę razem ze szczypiorkiem również siekamy


To samo robimy z koperkiem.


Wszystko łączymy razem w jednej misce.



Dodajemy do gotującego się wywaru.  Zagotowujemy, zakwaszamy octem winnym. Dodajemy sól pieprz do smaku. Gotujemy jeszcze ok 10-15 minut.
Śmietanę mieszamy z niewielką ilością wywaru i zaprawiamy barszczyk.
Młode ziemniaki gotujemy odzienie. Podajemy razem z barszczem.




SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz