Lazania to doskonały sposób na danie obiadowe lub proszoną kolację. Na pewno nasi goście będą z przyjemnością spożywać przyrządzony przez nas smakołyk
SKŁADNIKI:
Mięso mielone:
Sos beszamelowy:
WYKONANIE
Cebulę drobno siekamy, podsmażamy lekko na oleju. Dodajemy mięso i dusimy na ogniu pod przykryciem. Dodajemy pokrojone pomidory sól, pieprz i dalej dusimy pod przykryciem do momenty aż pomidory dobrze zmiękną.
Pod koniec odkrywamy mięso, by odparowała woda i wszystko zgęstniało. Dodajemy czosnek , przeciśnięty przez praskę i bazylię.
Gotujemy płaty lazanii , studzimy. Ja gotuje po kilka płatów lazanii , mieszam i wykładam na ściereczkę, jak się skleją rozdzielam..
W między czasie przygotowujemy sos beszamelowy.
Mleko wlewamy do garnka, dodajemy mąkę, podgrzewamy do zagotowania, dodajemy masło, dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i gałką muszkatołową. Gotujemy, aż sos zgęstniej.
Naczynie żaroodporne lub formę do pieczenia smarujemy tłuszczem.
Układamy kolejno: Płaty makaronu układamy na dnie naczynia na nich cienką warstwę sosu beszamelowego, potem warstwę mięsa i tak na każdą warstwę. Ostatnia warstwa to sos beszamelowy i starty żółty ser.
Danie zapiekamy ok. 40 min w temp. 180°. Podajemy gorące. Można podawać z sosem , np. czosnkowym
SMACZNEGO
Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
SKŁADNIKI:
Mięso mielone:
- 1/2 kilograma mięsa mielonego
- opakowanie plastrów lazanii
- 3-4 pomidory
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 40 dag sera żółtego
- świeża lub suszona bazylia
- olej do smażenia
Sos beszamelowy:
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 1/2 mleka
- szczypta gałki muszkatołowej
- przyprawy: sól i pieprz
WYKONANIE
Cebulę drobno siekamy, podsmażamy lekko na oleju. Dodajemy mięso i dusimy na ogniu pod przykryciem. Dodajemy pokrojone pomidory sól, pieprz i dalej dusimy pod przykryciem do momenty aż pomidory dobrze zmiękną.
Pod koniec odkrywamy mięso, by odparowała woda i wszystko zgęstniało. Dodajemy czosnek , przeciśnięty przez praskę i bazylię.
Gotujemy płaty lazanii , studzimy. Ja gotuje po kilka płatów lazanii , mieszam i wykładam na ściereczkę, jak się skleją rozdzielam..
W między czasie przygotowujemy sos beszamelowy.
Mleko wlewamy do garnka, dodajemy mąkę, podgrzewamy do zagotowania, dodajemy masło, dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i gałką muszkatołową. Gotujemy, aż sos zgęstniej.
Naczynie żaroodporne lub formę do pieczenia smarujemy tłuszczem.
Układamy kolejno: Płaty makaronu układamy na dnie naczynia na nich cienką warstwę sosu beszamelowego, potem warstwę mięsa i tak na każdą warstwę. Ostatnia warstwa to sos beszamelowy i starty żółty ser.
Danie zapiekamy ok. 40 min w temp. 180°. Podajemy gorące. Można podawać z sosem , np. czosnkowym
SMACZNEGO
Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz