Dorsz gotowany na parze z niewielką ilością pora, do tego porcja duszonych warzyw. Danie pod każdym względem dietetyczne i bardzo smaczne. Kto zdrowo się odżywia zapraszam do zapoznania się z przepisem.
SKŁADNIKI:
WYKONANIE
Filet kroimy na kawałki, posypujemy solą, pieprzem. Skrapiamy sokiem z cytryny. Rybę układamy w naczyniu do parowania. Na każdy kawałek kładziemy plasterek pora. Rybę parujemy ok 20 min.
W tym czasie przygotowujemy warzywa.
Marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki.
Kapustę szatkujemy nożem.
Pora kroimy na plastry.
Paprykę rozcinamy, płuczemy, wycinamy ze środka włókna i ziarna, kroimy w paski.
Różyczki brokuła rozdrabniamy.
Wszystkie warzywa wsypujemy do dużego naczynia, podlewamy wodą. Nakrywamy i dusimy na małym ogniu od czasu , do czasu mieszając.
Warzywa sprawdzamy czy są miękkie, wtedy dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i dalej dusimy pod przykryciem.
Pod koniec, kiedy wszystko jest już miękkie i połączone ze sobą, zdejmujemy przykrywkę i przez kilka minut gotujemy, by woda odparowała.
Rybę podajemy ułożoną na warzywach, posypujemy koperkiem. Do ryby możemy podać młode ziemniaczki.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
SKŁADNIKI:
- 2 duże płaty dorsza - filet
- 1 por
- 3 marchewki
- 1/4 główki młodej kapusty
- 1/2 pietruszki
- 1 papryka czerwona
- kilka różyczek brokuła
- koperek
- sól, pieprz
- 4 świeże pomidory
- szklanka wody
- sok z cytryny
WYKONANIE
Filet kroimy na kawałki, posypujemy solą, pieprzem. Skrapiamy sokiem z cytryny. Rybę układamy w naczyniu do parowania. Na każdy kawałek kładziemy plasterek pora. Rybę parujemy ok 20 min.
W tym czasie przygotowujemy warzywa.
Marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki.
Kapustę szatkujemy nożem.
Pora kroimy na plastry.
Paprykę rozcinamy, płuczemy, wycinamy ze środka włókna i ziarna, kroimy w paski.
Różyczki brokuła rozdrabniamy.
Wszystkie warzywa wsypujemy do dużego naczynia, podlewamy wodą. Nakrywamy i dusimy na małym ogniu od czasu , do czasu mieszając.
Warzywa sprawdzamy czy są miękkie, wtedy dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i dalej dusimy pod przykryciem.
Pod koniec, kiedy wszystko jest już miękkie i połączone ze sobą, zdejmujemy przykrywkę i przez kilka minut gotujemy, by woda odparowała.
Rybę podajemy ułożoną na warzywach, posypujemy koperkiem. Do ryby możemy podać młode ziemniaczki.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz