Dzisiaj ciasto na sobotnie i niedzielne dni. Rabarbar trzeba wykorzystać świeży, więc nowy przepis na ciasto kruche z rabarbarem i pianką. Bardzo lubię winno - kwaśny smak, który daje rabarbar. Zapraszam na bloga.
SKŁADNIKI:
Na ciasto:
Pianka:
Do ciasta
WYKONANIE
Rabarbar obieramy, kroimy w kawałki i zasypujemy cukrem ok 1/4 szklanki. Odstawiamy, aż puści sok.
Masło ścieramy na grubych oczkach tarki i szybko zagniatamy z pozostałymi składnikami ciasta.
Dzielimy na dwie części ( 3/4 i 1/4). Każdą część zawijamy w folię i mrozimy.
Blachę- dużą smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.
Na spód ścieramy na tarce większą część ciasta. Podpiekamy na złoty kolor w temp. 180 stopni przez około 25 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy pod koniec cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Wsypujemy proszek budyniowy, cały czas miksując.
Wlewamy delikatnie olej, miksując do połączenia. Gotową piankę wykładamy na podpieczony spód.
Wyrównujemy i układamy na niej pokrojony rabarbar. Na wierzch ścieramy resztę zamrożonego ciasta.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 45 minut. Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
SKŁADNIKI:
Na ciasto:
- 3 szklanki mąki krupczatki
- 250 g masła lub margaryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek
Pianka:
- 5 białek
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 opakowania budyniu truskawkowego ( 40 g każdy)
- pół szklanki oleju
Do ciasta
- 1 kg. rabarbaru, umytego i pokrojonego w małe kawałki
- cukier puder do oprószenia ciasta
WYKONANIE
Rabarbar obieramy, kroimy w kawałki i zasypujemy cukrem ok 1/4 szklanki. Odstawiamy, aż puści sok.
Masło ścieramy na grubych oczkach tarki i szybko zagniatamy z pozostałymi składnikami ciasta.
Dzielimy na dwie części ( 3/4 i 1/4). Każdą część zawijamy w folię i mrozimy.
Blachę- dużą smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.
Na spód ścieramy na tarce większą część ciasta. Podpiekamy na złoty kolor w temp. 180 stopni przez około 25 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy pod koniec cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Wsypujemy proszek budyniowy, cały czas miksując.
Wyrównujemy i układamy na niej pokrojony rabarbar. Na wierzch ścieramy resztę zamrożonego ciasta.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 45 minut. Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz