Ciasto kawowe, jak sam nazwa wskazuje idealne do porannej lub popołudniowej kawki. Druga sprawa to dodatki, z których składa się ciasto, a więc kawa również w środku ciasta i masy. Zapraszam na bloga.
SKŁADNIKI:
Na biszkopt
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
SKŁADNIKI:
Na biszkopt
- 5 jajek
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki drobnego cukru.
- 2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej
Masa budyniowo-kawowa:
Bita śmietana
- 2 szklanki mleka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej\
- 1/2 kostki masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 5-6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
- 4 łyżki likieru kawowego.
Bita śmietana
- 0,5 l kremówki
- 2 płaskie łyżki cukru pudru (opcjonalnie)
- 2 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo pół słoiczka dżemu z czarnej porzeczki.
WYKONANIE
Masa budyniowa.
Z mleka, mąki ugotować budyń. Masło utrzeć z cukrem. połączyć z ostudzonym budyniem.
Kawę rozpuszczalną zalać małą ilością wody ok.1/4 szklanki.
Wymiksować do masy budyniowej. Dodać kilka łyżek likieru kawowego.
Ciasto przekroić na połowę. spód posmarować dżemem. Na to położyć masę budyniową. Przykryć drugim plackiem.
Przygotować bitą śmietanę.
Żelatynę rozpuścić dokładnie w małej ilości ciepłej wody.
Śmietanę kremówkę ubić z cukrem. Dodać rozpuszczoną żelatynę. Masę śmietanową wyłożyć na biszkopt. Posypać kawą rozpuszczalną, tarta czekoladą. Widelcem zrobić delikatne rowki.
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy porcjami żółtka i cukier ,cały czas ucierając. Na koniec dodajemy kawę połączoną z przesianą mąką. Wsypujemy stopniowo i delikatnie mieszamy.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C. Pieczemy ok. 30 min. Ciasto jest gotowe, kiedy odchodzi od brzegów. Przepis na średnią blachę.
Z mleka, mąki ugotować budyń. Masło utrzeć z cukrem. połączyć z ostudzonym budyniem.
Kawę rozpuszczalną zalać małą ilością wody ok.1/4 szklanki.
Wymiksować do masy budyniowej. Dodać kilka łyżek likieru kawowego.
Ciasto przekroić na połowę. spód posmarować dżemem. Na to położyć masę budyniową. Przykryć drugim plackiem.
Przygotować bitą śmietanę.
Żelatynę rozpuścić dokładnie w małej ilości ciepłej wody.
Śmietanę kremówkę ubić z cukrem. Dodać rozpuszczoną żelatynę. Masę śmietanową wyłożyć na biszkopt. Posypać kawą rozpuszczalną, tarta czekoladą. Widelcem zrobić delikatne rowki.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz