Sezon truskawkowy rozpoczął się , wiec warto przygotować coś pysznego. Sernik na zimno nie wymaga szczególnego wkładu pracy, a efekt i smak doskonały. Zapraszam na bloga
SKŁADNIKI:
Na spód sernika:
- paczka okrągłych biszkoptów
- 1 kg sera mielonego
- 400 ml śmietanki 30% (kremówki)
- 2 galaretki truskawkowe
- 8 łyżek cukru pudru ( jak lubimy bardzo słodkie można dodać więcej)
- kilka truskawek na spód
Na wierzch:
- 2 galaretki truskawkowe
- 0,5 kg truskawek
WYKONANIE:
Tortownica ok 25 cm. Układamy na spodzie okrągłe biszkopty.
Przygotowujemy masę serową.
2 galaretki rozpuszczamy w szklance gorącej wody i odstawiamy, by lekko stężała.
Śmietankę ubijamy z cukrem na sztywno. Ubijając dodajemy partiami ser.
Na koniec, dodajemy lekko tężejącą galaretkę. Dokładnie mieszamy, by wszystkie składniki się połączyły.
Na spód tortownicy wlewamy niewielką warstwę masy tak , by pokryć biszkopty.
Na tej warstwie układamy, przecięte na pół truskawki.
Zalewamy pozostałą masą. Na wierzch układamy truskawki. Wstawimy do lodówki.
Drugie dwie galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wody i zostawiamy, by lekko stężała.
Na wierzch zalewamy tężejącą galaretką.
Wstawiamy do lodówki i czekamy, aż dobrze stężeje. Taki sernik na zimno , najlepiej przygotować na wieczór.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz