sobota, 9 maja 2015

Ciasto jogurtowe


Takie proste zwyczajne ciasto, ale bardzo dobre do kawy, czy też na podwieczorek dla każdego domownika.Ciasto nie jest trudne. Po upieczeniu puszyste i miękkie, a dżem morelowy na pewno dodaje odpowiedniego smaku.






SKŁADNIKI:


  • 200 gram jogurtu typu  greckiego
  • 200 gram cukru
  • 4 kubki mąki  po jogurcie
  • pół szklanki oleju
  • 4 jaja
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1  cukier wanilinowy
  • 1 słoik dżemu morelowego


WYKONANIE

Mąkę mieszamy z cukrem, proszkiem do pieczenia, cukrem wanilinowym. Robimy to   w dużej misce. Wbijamy jajka i wlewamy jogurt oraz olej. Mieszamy wszystko na gładką masę.
Masę wylewamy do podłużnej blaszki  na blachę wyłożonej papierem.

Na wierzch pasami po skosie układamy dżem morelowy
 Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem, na około 40 minut.

 Pod koniec pieczenia sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto  jest upieczone w środku.




SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz