czwartek, 21 maja 2015

Ciasto kawowe

Ciasto kawowe, jak sam nazwa wskazuje idealne do porannej lub popołudniowej kawki. Druga sprawa to dodatki, z których składa się ciasto, a więc kawa również w środku ciasta i masy. Zapraszam na bloga.






SKŁADNIKI:

Na biszkopt

  • 5 jajek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  •  3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki drobnego cukru.
  • 2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej

Masa budyniowo-kawowa:

  • 2 szklanki mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej\
  • 1/2 kostki masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 5-6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
  • 4 łyżki likieru kawowego.

 Bita śmietana

  • 0,5 l kremówki
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo pół słoiczka dżemu z czarnej porzeczki.

WYKONANIE

Białka oddzielamy od żółtek,  ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy porcjami żółtka i cukier ,cały czas ucierając. Na koniec dodajemy kawę połączoną z  przesianą mąką. Wsypujemy stopniowo i delikatnie mieszamy.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C. Pieczemy ok. 30 min. Ciasto jest gotowe, kiedy odchodzi od brzegów. Przepis na średnią blachę.

Masa budyniowa.

Z mleka, mąki ugotować budyń. Masło utrzeć z cukrem. połączyć z ostudzonym budyniem.

Kawę rozpuszczalną zalać małą ilością wody ok.1/4 szklanki.
Wymiksować do masy budyniowej. Dodać kilka łyżek likieru kawowego.

Ciasto przekroić na połowę. spód posmarować dżemem. Na to położyć masę budyniową. Przykryć drugim plackiem.

Przygotować bitą śmietanę.

 Żelatynę rozpuścić dokładnie w małej ilości ciepłej wody.

Śmietanę kremówkę ubić z cukrem. Dodać rozpuszczoną żelatynę. Masę śmietanową wyłożyć na biszkopt. Posypać kawą rozpuszczalną, tarta czekoladą. Widelcem zrobić delikatne rowki.





SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz