piątek, 22 maja 2015

Ciasto kruche z rabarbarem

Dzisiaj ciasto na sobotnie i niedzielne dni. Rabarbar trzeba wykorzystać świeży, więc nowy przepis na ciasto kruche z rabarbarem i pianką. Bardzo lubię winno - kwaśny smak, który daje rabarbar. Zapraszam na bloga.








SKŁADNIKI:

Na ciasto:

  • 3 szklanki mąki  krupczatki
  • 250 g masła lub margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek

Pianka:


  • 5 białek
  • 1/2 szklanki cukru pudru  
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 opakowania  budyniu truskawkowego ( 40 g każdy)
  • pół szklanki oleju

Do ciasta


  • 1 kg. rabarbaru, umytego i pokrojonego w małe kawałki
  • cukier puder do oprószenia ciasta


WYKONANIE

Rabarbar obieramy, kroimy w kawałki i zasypujemy cukrem ok 1/4 szklanki. Odstawiamy, aż puści sok.


 Masło ścieramy na grubych oczkach tarki i szybko zagniatamy z pozostałymi składnikami ciasta.


Dzielimy na dwie części ( 3/4 i 1/4). Każdą część zawijamy w folię  i mrozimy.

Blachę- dużą smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.
Na spód ścieramy na tarce większą część ciasta.  Podpiekamy na złoty kolor w temp. 180 stopni przez około 25 minut. Odstawiamy do  wystudzenia.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy pod koniec cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Wsypujemy proszek budyniowy, cały czas miksując.


Wlewamy delikatnie  olej, miksując do połączenia. Gotową piankę wykładamy na podpieczony spód.


 Wyrównujemy i układamy na niej pokrojony rabarbar. Na wierzch ścieramy resztę zamrożonego ciasta.




















Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 45 minut. Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.




SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz