środa, 13 maja 2015

Filet z kurczaka w sezamie

Tradycyjne filety z kurczaka jak najbardziej smakują serwowane od czasu, do czasu. Jednak warto  spróbować nieco inaczej. Tak też proponuję. Filet z kurczaka w sezamowej panierce. Sezam doskonale smakuje podprażony, a tak się dzieje właśnie w przypadku  tego dania. Zapraszam na bloga.






SKŁADNIKI:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 jako
  • 2 łyżki mleka
  • szklanka sezamu
  • sol , pieprz
  • zioła do drobiu
  • olej do smażenia
WYKONANIE:

filet płuczemy , osuszamy ręcznikiem papierowym.

 Rozcinamy na połowę, wtedy filety są cieńsze i mamy ich cztery.

 Przyprawiamy sola pieprzem i ziołami.

 Rozbijamy wkładając do woreczka foliowego.

W jednej misce roztrzepujemy jajko z mlekiem, do  drugiej wsypujemy sezam.

Obtaczamy najpierw w jaku potem kilka razy w sezamie.



Kładziemy na rozgrzany tłuszcz i smażymy na złoty kolor z obydwu stron.






Podajemy z ziemniaki i dowolną surówką, np  z Surówką z kapusty pekińskiej


SMACZNEGO
 Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz