poniedziałek, 25 maja 2015

Lazania z mięsem mielonym

Lazania to doskonały sposób na danie obiadowe lub proszoną kolację. Na pewno nasi goście będą z przyjemnością spożywać przyrządzony przez nas smakołyk





SKŁADNIKI:

Mięso mielone:

  • 1/2 kilograma mięsa mielonego
  • opakowanie  plastrów lazanii
  • 3-4 pomidory
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 40 dag sera żółtego
  • świeża lub suszona bazylia
  • olej do smażenia

Sos beszamelowy:

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • przyprawy: sól i pieprz

WYKONANIE

 Cebulę drobno siekamy, podsmażamy lekko na oleju. Dodajemy mięso i dusimy na ogniu pod przykryciem. Dodajemy pokrojone pomidory sól, pieprz i dalej dusimy pod przykryciem do momenty aż pomidory dobrze zmiękną.



Pod koniec odkrywamy mięso, by odparowała woda i wszystko zgęstniało. Dodajemy czosnek , przeciśnięty przez praskę i bazylię.

Gotujemy płaty lazanii , studzimy. Ja gotuje po kilka płatów lazanii , mieszam i wykładam na ściereczkę, jak się skleją rozdzielam..



W między czasie przygotowujemy sos beszamelowy.
Mleko wlewamy do garnka, dodajemy mąkę, podgrzewamy do zagotowania, dodajemy masło, dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i gałką muszkatołową. Gotujemy, aż sos zgęstniej.

Naczynie żaroodporne lub formę do pieczenia smarujemy tłuszczem.

Układamy kolejno: Płaty makaronu układamy na dnie naczynia  na nich cienką warstwę sosu beszamelowego, potem warstwę mięsa i tak na każdą warstwę. Ostatnia  warstwa to sos beszamelowy i starty żółty ser.
Danie zapiekamy ok. 40 min w temp. 180°. Podajemy gorące. Można podawać z sosem , np. czosnkowym




SMACZNEGO
 Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz