sobota, 16 maja 2015

Quiche ze szpinakiem

Quiche ( czytaj kisz) to rodzaj kruchego  ciasta z nadzieniem warzywnym, mięsnym zalanym jajeczno - śmietanową masą. Można w takim razie zastanowić się na czym polega różnica między tartą i quiche?

Tarta- to danie słodkie, którego podstawą jest ciasto kruche francuskie lub  drożdżowe.Do wypełnienia tarty używamy słodkich owoców, czasami mięsa, ryb, owoców morza.


Quiche- podstawa to ciasto kruche, czasami francuskie. Zawsze wypełnione wytrawnym nadzieniem, którego składnikiem wiążącym jest zawsze masa jajeczno-śmietanowa. Popularne Quiche Lorraine wypełnione jest boczkiem i serem Gruyere, zalane jajkami i śmietaną.
Quiche najczęściej pieczemy w ceramicznych formach , które długo otrzymują ciepło.
Quiche nigdy nie jest słodkie.






SKŁADNIKI:

Ciasto:
  • 200 g maki trochę do podsypania
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 żółtko
  • 100 g masła i trochę do formy
  • Suszony groch, lub kasza gryczan do obciążenia spodu

Na wierzch ciasta

  • 600 g liści szpinaku , jedna cebulka 1 ząbek czosnku
  • 100 g kwaśnej śmietany,
  • 1,2 piersi z kurczaka
  •  sól , pieprz
  • olej do smażenia
  • ser fetta
  • 100 g śmietany kremówki, 
  • 3 jajka 1 białko
  •  50 g tartego parmezanu,
  •  szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki płatków migdałowych


WYKONANIE

 Ciasto zagnieść z  2 łyżkami wody i w/w składnikami Zawinąć w folię i odłożyć na 20 min do    lodówki.

Filet z kurczaka opłukać, pokroić w kostkę. Cebule posiekać. Pierś obsmażyć na oleju dodać cebulkę. 

Szpinak  posiekać. Mrożony odcisnąć. Do cebulki dodać szpinak rozkruszyć pół sera fetta. Przyprawić solą , pieprzem, dodać czosnek. Wymieszać. 



Śmietanę i kremówkę, jajka, parmezan i przyprawy wymieszać.



Ciasto rozwałkować. Można przez folię jak się lepi.

Okrągłą formę wysmarować tłuszczem.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.

 Wykleić wnętrze okrągłej formy nakłuć widelcem wyłożyć przeciętym papierem i posypać grochem Zapiekać 12 min.  usunąć papier i groch.



Posmarować spód placka resztą białka, rozłożyć szpinak  polać śmietaną wymieszaną z dodatkami. Posypać migdałami.



 Piec 30-35 min. Podawać gorące.







SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz