sobota, 30 maja 2015

Sernik na zimno z truskawkami

Sezon truskawkowy rozpoczął się , wiec warto przygotować coś pysznego. Sernik na zimno nie wymaga szczególnego wkładu pracy, a efekt i smak doskonały. Zapraszam na bloga










SKŁADNIKI:

Na spód sernika:
  • paczka okrągłych biszkoptów
 Masa serowa:

  • 1 kg sera mielonego 
  • 400 ml śmietanki 30% (kremówki)
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 8 łyżek cukru pudru ( jak lubimy bardzo słodkie można dodać więcej)
  • kilka truskawek na spód

Na wierzch:

  • 2 galaretki truskawkowe
  • 0,5 kg truskawek

WYKONANIE:

Tortownica ok 25 cm. Układamy na spodzie okrągłe biszkopty.




Przygotowujemy masę serową.

2 galaretki  rozpuszczamy w szklance gorącej wody i odstawiamy, by lekko stężała.

Śmietankę ubijamy z cukrem na sztywno. Ubijając dodajemy partiami ser.



Na koniec, dodajemy lekko tężejącą galaretkę. Dokładnie mieszamy, by wszystkie składniki się połączyły.




Na spód tortownicy wlewamy niewielką warstwę masy tak , by pokryć  biszkopty.



Na tej warstwie układamy, przecięte na pół truskawki.

Zalewamy pozostałą masą. Na wierzch układamy truskawki. Wstawimy do lodówki.



Drugie dwie  galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wody i zostawiamy, by lekko stężała.

Na wierzch  zalewamy tężejącą galaretką.




Wstawiamy do lodówki i czekamy, aż dobrze stężeje. Taki sernik na zimno , najlepiej przygotować na wieczór.





SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz