poniedziałek, 11 maja 2015

Wołowina w warzywach


Dzisiaj wołowina z warzywami, bardzo smaczne danie. Jak na wołowinę mięso  kruche i rozpływa się w ustach. Zapraszam.





SKŁADNIKI:

  • 500 g wołowej łopatki
  • 2 marchewki
  • pół pora , biała część
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • mały kawałek selera
  • olej do smażenia
  • sól , pieprz

WYKONANIE:

Wołowinę pokroic w plastry, lekko podsmażyć na oleju, podlać ok. pół litra wody.

Warzywa obrać. marchewkę, pietruszkę i seler pokroic w dużą kostkę.

Cebulę i pora pokroić w prążki. Dodać do wołowiny.

Dusić na małym ok 1,5 godziny do miękkości mięsa.Doprawić solą i pieprzem  Można podlać woda jeśli wyparuje.


Podawać z kaszą.


Prześlij komentarz