wtorek, 25 listopada 2014

Śledzie w doskonale przyrządzonej cebulce.

Jeśli ktoś lubi śledzie to na pewno pod każda postacią, chociaż są tacy, który twierdzą ,że tylko klasyczne z cebulką to prawdziwe danie ze śledzi. Dlatego proponuję przepis na śledzie, które spokojnie postoją w lodówce nawet tydzień i więcej.




SKŁADNIKI:

  • 1 kg. dobrych  śledzi
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • 1/4 szklanki octu winnego jabłkowego
  • 5 cebul
  • 1 łyżka oleju do smażenia

WYKONANIE:

Śledzie moczymy w wodzie zmieniając kilka  razy jeśli są słone.

Cebule ubieramy, kroimy w piórka. Rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i dusimy na małym ogniu. Nie przysmażmy. Cebula powinna być mięciutka.





Olej z octem mieszamy. Wlewamy odrobinę do słoika. Śledzie kroimy i układamy w słoiku, przekładając cebulą. Zalewamy resztą oleju i octu. Wstawiamy do lodówki -danie gotowe. Pyszna mięciutka cebula w połączeniu z olejem i śledziem Pyszne.





SMACZNEGO


 Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz