sobota, 29 listopada 2014

Bułeczki śniadaniowe


W ubiegłym tygodniu piekłam bułeczki, Pisałam,że wyszły smaczne ,ale ciasto było za rzadkie, wiec nie urosły. Drugie podejście i korekta przepisu sprawiły ,że pieczywo urosło i jest pyszne. Polecam









SKŁADNIKI:
  • 3 szklanki mąki pełnoziarnistej 
  • 3 łyżki oliwy do środka i pół łyżki do smarowania na wierzch
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 20 g, drożdży świeżych
  • ok. 1,5 szklanka mleka
WYKONANIE


Z drożdży przygotować rozczyn ( 1/4 szklanki mleka, łyżeczka mąki odrobinę cukru i soli -wymieszać. Czekać  aż urośnie.

Wszystkie pozostałe składniki połączyć, dodać rozczyn. odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 1 godz.



Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat podzielić na 8  części. Uformować bułki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym. 

Odstawić do wyrośnięcia na ok. 10 min. Posmarować olejem . Można posypać ziarnem. 

Piec w temperaturze 200 stopni przez 5 min i  180 przez 20 min. 

Bułeczki pysznie smakują  z domową pastą Smaczna pasta z tuńczyka






SMACZNEGO

 Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz