sobota, 22 listopada 2014

Chleb z mąki pełnoziarnistej

Koniec tygodnia więc pieczenie chleba, tym razem z mąki pełnoziarnistej .Polecam.







SKŁADNIKI

  • 1 szklanka mąki  graham orkisz
  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 2 szklanki mąki żytniej razowej
  • 1 łyżeczka cukru
  •  1, 5 łyżeczki soli
  • 20 g drożdży
  • zakwas (Przepis TU
  • 1 łyżka słonecznika
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • woda ok. 1,5 szklanki 

WYKONANIE

3 rodzaje mąki wsypujemy do miski, mieszamy,żeby się połączyły na sucho. Dodajemy, sól i podlewamy wodą,następnie dodajemy zaczyn, nasiona oraz drożdże wcześniej rozrobione z łyżką mąki , odrobiną cukru i soli.  Wyrabiamy, by cisto było elastyczne i nie za rzadkie.

Ciasto wykładamy na deskę posypaną mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok. 10 min do wyrośnięcia.

Wyrabiamy jeszcze raz, podsypując mąką. Następnie wkładamy do formy wysypanej otrębami. Wypełniamy do połowy formy.Odstawiamy i czekamy, aż urośnie i wypełni całą formę.

Pieczemy 1 godzinę  w nagrzanym piekarniku w temperaturze ok 220 stopni.

Polecam również inny rodzaj chleba TU





SMACZNEGO 

 Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz