piątek, 5 grudnia 2014

Babka Panettone


Babka, którą proponuję nie jest ciastem na święta, które już niedługo będziemy obchodzić w Polsce, ale we Włoszech jest spożywana na Boże Narodzenie czy też Nowy Rok.

Może warto spróbować i u nas. Jest bardzo smaczna, pulchna,a kandyzowane owoce nadają jej specjalnego smaku.






SKŁADNIKI

  • 75 g cukru
  • 30 g świeżych drożdży
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 125 ml letniego mleka
  • 380 g mąki
  • 100 g masła
  • 2 łyżeczki soli
  • 100 g rodzynek 
  • ok. 300 g owoców kandyzowanych (wg. uznania)

WYKONANIE


Do ciasta potrzebna będzie wysoka wąska forma. baka Panettone  jest wysoka i wąska. Drożdże rozkruszamy w misce mieszamy z łyżeczką cukru i dwiema łyżeczkami  mleka. Wymiesza, tak by uzyskać jednolitą konsystencje i nakryć na 15 min. Mąkę i łyżeczkę soli przesiać. 
2 żółtka i 1 jajko wybić do miski i zmiksować do uzyskania gęstej masy. Do masy wlać szklankę mleka i wymieszać. Dodać wyrośnięte drożdże i też wymieszać.
Wsypać  przesianą mąkę i wyrabiać ręką, aż ciasto będzie odstawać od reki. wlać  lekko podtopione masło i dalej wyrabiać. Na koniec dodać owoce kandyzowane, rodzynki. Dobrze wyrobić.
Na 45 min, odstawić ciasto nakryte ściereczką.
Formę do babki wysmarować masłem, Ciasto wyłożyć na wysypaną mąką deskę wyrobić. Dodać do formy , nakryć i czekać, aż  urośnie do krawędzi formy. Kiedy już osiągnie wysokość naciąć ciasto na krzyż, posmarować mlekiem.
Piec najpierw 10 min, w temperaturze 200 stopni. Następnie przez 40 min w temperaturze 180 stopni.



Smacznego

Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz